miastheniagravis
miastheniagravis
Tartalom
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Menü
 
Társalgó
Név:

Üzenet:
:)) :) :@ :? :(( :o :D ;) 8o 8p 8) 8| :( :'( ;D :$
 
myasthenia@tvn.hu
 
hirlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Receptek

Bevált kenyérreceptünk:
30 dkg tönkölybúzaliszt teljes kiőrlésű
35 dkg finomliszt
2 deka élesztő
3,8 dl víz
2 kiskanál só
főtt krumpli állagjavítóként
mindenféle magok (tök, lenmag, zabpehely, szezámmag, esetenként apróra vágott hagyma)..

 

Hárommagos zsömle:

 

Hozzávalók:

20 dkg teljeskiőrlésű liszt

30 dkg fehérliszt

10 dkg zabpehely (liszt)

2 dkg élesztő

1 kiskanál só

2 dl víz és 1 ek. tejföl

5 dkg vaj

1-1 evőkanál lenmag, napraforgómag, szezámmag.

 

1. A hozzávalókat a magok kivételével tedd a dagasztógépbe és 15-15 perc alatt dolgozd jó tésztává.

 

2. Szórd bele a magok felét, és gyúrd tovább néhány percig, majd letakarva hagyd kelni. A szépen megdagadt tésztát szaggasd 16 egyforma darabra.

 

3. Gömbölygesd meg egyenként, majd sütőpapíros sütőbe tedd be, tetejét kend meg tejjel és pihentesd 10-15 percig.

 

Told előmelegített sütőbe és 180 fokon 20-25 perc alatt süsd ki.

 

 

 

GÖMBÖCKE:
KÉT LÁBAST EGYSZERRE TESZÜNK A TŰZHELYRE. EGYIKBEN FORRALJUK A VIZET ÉS A MAZSOLÁT, A MÁSIKBAN VAJON PIRÍTJUK A TÖNKÖLYBÚZADARÁT, ÁLLANDÓ KEVERGETÉSSEL. AMIKOR A VÍZ FELFORR, RÁÖNTJÜK A PIRÍTOTT DARÁRA, CSOMÓMENTESEN ELKEVERJÜK, ÉS TAKARÉKLÁNGON 5-10 PERCIG FŐZZÜK, MAJD KIHŰTJÜK. EKKOR ÓVATOSAN HOZZÁADJUK A KOCKÁRA VÁGOTT GYÜMÖLCSÖT, ŐRÖLT FAHÉJAT , MÉZET, CITROMLEVET, OLAJOS MAGVAKAT.
FAGYLALTKANÁLLAL GÖMBÖCÖKET FORMÁZUNK BELŐLE. A GYEREKEK KEDVENCE.


HOZZÁVALÓK 5 SZEMÉLYRE:
- 3 CSÉSZE VÍZ
- 1 EVŐKANÁL MAZSOLA
- 1 KISKANÁL ŐRÖLT FAHÉJ
- 2 DKG RESZELT GYÖMBÉR
- 1 CSÉSZE TÖNKÖLYBÚZA DARA
- 3 DKG TEAVAJ
- FÉL KISKANÁL TENGERI SÓ
- 30 DKG VEGYES, FRISS IDÉNYGYÜMÖLCS
- 5 DKG OLAJOS MAG (DIÓ, MOGYORÓ, MANDULA, NAPRAFORGÓ, TÖKMAG)
- 2 EVŐKANÁL MÉZ
- FÉL CITROM LEVE ÉS RESZELT HÉJA

FORRÁS : NYERS CSABA GABONAKONYHA : ŐSI ÉTELEINK

 

 

Sziasztok.
Leírok itt egy fincsi köleskenyér(lepény) receptet, hátha valakinek kedve támad sütögetni.
Hozzávalók: 200 g köles, 300 ml víz, 30 g friss élesztő, 3 evőkanál langyos víz, 1 teáskanál méz, 200 g teljes kiőrlésű búzaliszt, 125 ml langyos rizstej, e evőkanál méz, 1 teáskanál tengeri só, 2 teáskanál hidegen sajtolt olaj

1. A kölest 1 éjszakára áztatjuk, utána lecsepegtetjük.
2. Az élesztőt elmorzsoljuk, langyi vízben feloldjuk, összekeverjük mézzel, és 15 percig meleg helyen kelesztjük.
3. A kölest, lisztet, rizstejet, mézet, tengeri sót, feloldott élesztőt keverőtálba tesszük. Sima tésztát készítünk, gyúrunk belőle. Lefedve, meleg helyen 1 órát kelesztjük.
4. Olajjak kikent serpenyőt meghintünk köles szemekkel.
5. A tésztát két részre osztjuk, és a serpenyőnek megfelelő lapos kenyeret formálunk és abban 30 percig kelesztjük tovább. Ezután a serpenyőt felforrósítjuk, lefedjük és közepes hőfokon a kenyér mindkét oldalát kb. 15 percig sütjük.
6. A tészta megmaradt részét ugyanígy készítjük el.

Melegen és hidegen egyaránt fogyasztható.
Kicsit bonyolult, de megéri., szerintem finom.

Üdv mindenkinek. Szilvi

 

Szia Zoli!
Köszönjük a recepteket. Feltétlenül ki fogom próbálni,nagyon tetszenek .A multkori MEGGYES-MÁKOS receptemet is felrakom.
Nekem nagyon ízlett ez is.

Hozzávalók:
3 dl darált mák
3 dl liszt (tk. tönkölybúza )
0,5-1 dl méz
1 tk instant élesztő
víz (kb. 4 dl)
meggy

Elkészítése:
A szárazanyagot (liszt, mák, élesztő) elkeverem, majd hozzáadom a vízben feloldott mézet. Alaposan összekeverem. Tepsibe öntöm, megszórom meggyel. 200 °C-on megsütöm
Ki lehet próbálni szódabikarbónával is úgy még egészségesebb.

Mindenkinek jó sütögetést
Talán másnak is segítenek ezek a receptek egészséges nasikat enni.

 

Tejfölös pogácsa

Hozzávalók:
10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 10 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejföl, só; a tetejére 1 tojás és szezámmag,

Elkészítés:
A lisztet a margarinnal, a tejföllel, és a sóval kézzel összedolgozzuk, és hűtőszekrényben egy éjszakán keresztül pihentetjük (Ne ijedjünk meg, ha ragad a tészta). Másnap 3x hajtogatjuk, és ujjnyi vastagra nyújtva, kis pogácsákat szúrunk ki belőle. Tetejüket egész tojással megkenjük, és mindegyiket megszórjuk szezámmaggal. Forró sütőbe tolva aranysárgára sütjük.
Melegen és hidegen egyaránt finom.

 


Zablepény

Hozzávalók:
25 dkg zabpehely, 7 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 5 dl víz, 3 evőkanál olaj, 5 dkg darált dió, 2 evőkanál szezámmag, 1 teáskanál sütőpor, csipetnyi jódozott tengeri só, friss vagy aszalt gyümölcs. 3 teáskanál búzakorpa a tepsi behintéséhez.

Elkészítés:
A gyümölcs meg a szezámmag kivételével az össze hozzávalót simára keverjük 5 dl vízzel, 2-3 órát állni hagyjuk.
Kivajazott, korpával meghintett tepsibe simítjuk a tésztát. A tetejére cseresznyét, barackot, szilvát vagy más gyümölcsöt terítünk, kissé benyomkodjuk, és meghintjük szezámmaggal. Forró sütőben 1 órát sütjük.
Elkészítés 80 perc + pihentetés.

Zabpelyhes mákos

Hozzávalók:
1 bögre zabpehely, 1 bögre teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 1 bögre búzafinomliszt, 1/2 bögre olaj, 2 evőkanál méz, 1 evőkanál szódabikarbóna, 1 evőkanál mézeskalácsfűszer keverék.

Töltelékhez: 1,5-2 bögre darált mák, kb. 1-1,5 dl víz, ízlés szerint méz, 1 marék apróra vágott mazsola.

Elkészítés:
A lisztet és a zabpelyhet keverd össze a szódabikarbónával és a fűszerekkel. Ezután add hozzá a mézet, az olajat, végül a 2 dl vizet. Kiolajozott tepsiben közepes tűznél tűpróbáig süsd. Ha kihűlt, simítsd rá a tölteléket (amihez minden alkotórészt összekevertél). Ha mindet megeszitek frissen, érdemes a máktölteléket 1-2 reszelt almával lazítani.


Zabpelyhes gofri

Hozzávalók: 6-8 db-hoz
20 dkg puha vaj, 4 tojás, 1,5 dl naturjoghurt, 10 dkg tönkölybúzaliszt, 10 dkg zabpehelyliszt.
Ezen kívül a sütéshez olaj a gofrisütőbe.
1. gofrisütőt megolajozzuk lezárjuk,
2. a vajat a tojással és a joghurttal habosra keverjük, majd belekeverjük a lisztet és a zabpelyhet (ez megpuhul keverés után)
3. kész gofrikra friss gyümölcsöt (joghurttal), vagy mézzel készített lekvárt.

Joghurttorta

Hozzávalók:
Egy 28 cm átmérőjű kapcsos tortaformához:

10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, 10 dkg finomliszt, 7 dl naturjoghurt, 2 dl tejszín,
10 dkg vaj, 1 tojássárgája, csipetnyi só, 2 evőkanál méz, 5 evőkanál zselatinpor (vagy agar-agar -ezzel kissé nehezebben készíthetjük), fél citrom reszelt héja, 2 evőkanál citromlé,
6 evőkanál gyümölcslé), 1 csomag tortazselé, 15-20 dkg szezon-gyümölcs (lédús málna, őszibarack, ribizli, meggy, stb...).

Összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a tojássárgáját, a sót, a mézet. A tésztát 1 órára hideg helyre állítjuk, ezután kinyújtjuk, majd a forma aljára terítjük. Több helyen megszurkáljuk és 20 percig sütjük.

Összekeverjük a joghurtot a citromhéjat és a citromlevet. A tejszínt kemény habbá verjük. A gyümölcslevet ráöntjük a beáztatott zselatinra (vagy az agar-agar-ra), folytonos keverés mellett kis lángon feloldjuk, majd levesszük a tűzről és belekeverjük a citromos joghurtot. Ha kihűlt belekeverjük a tejszínhabot. A masszát a megsült, kihűlt tésztalapra kenjük és a hűtőszekrénybe tesszük, hogy a teteje megszilárduljon. A nyers gyümölcsöket ráhelyezzük, kis darabokra vágjuk a nagyobbakat (barack, ananász). Tortazselét utasítás szerint elkészítjük. A gyümölcsöt elhelyezzük a torta tetején, majd a már kihűlt kocsonyával megkenjük. Hűtőszekrényben kb. 5 órán át dermesztjük.

 

Dr W.Kollath -1942- javaslata reggelire: (ha valaki gluténérzékeny akkor figyelembe kell venni a gabonát). Más gabona lehet zab, vagy árpapehely is.

"A reggeli elkészítése: este 1 dl vízben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evőkanál) búza- vagy rozspelyhet (+ szezám- és lenmagpelyhet) beáztatunk. Az éjszakai erjedés közben vegyi átalakulás megy végbe a beáztatott anyagban. Ennek tulajdonítható a Kollath-reggeli tápértéke. Ugyancsak este kevés vízbe áztassunk kb. 15 gramm mazsolát, vagy másfajta apróra vágott aszalt gyümölcsöt: fügét, szilvát, körtét, esetleg datolyát stb. Reggel a kettőt egy edénybe öntsük össze és aprítsunk vagy reszeljünk bele 1 almát (kb. 100 gramm) vagy más gyümölcsöt (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidék és évszak szerint. Adjunk hozzá 2 evőkanál mákot, egy kiskanál mézet, 1 evőkanál apróra vágott diót, (mogyorót, napraforgómagot, stb.) vagy mandulát, ezenkívül 1-2 kanál kifacsart citromlevet.

A Kollath-reggeli jótékony hatásai:
1. Nincs gyomortúlterhelés, csak legalább 4 órán át jóllakottság érzet.
2. Normális testsúlyt biztosít. A túlsúlyosak fogynak anélkül, hogy éhesek lennének addig, míg jön az ebéd ideje. A túl soványak pedig híznak és emésztőszerveikben is javulást észlelnek.
3. A székrekedés megszűnik.
4. Mivel a reggeli méregtelenít, a fáradtság jelei eltűnnek.
5. Növekszik a fizikai és szellemi teljesítőképesség.
6. Javul a közérzet, amely a biológiai egyensúlyból következik.
7. Az ember nem kíván izgatószereket (kávé, dohány, alkohol).
8. Növekszik a koncentrációképesség, mivel az emésztőszervek nincsenek túlterhelve.
9. A vér összetétele javul, a koleszterinszint csökken. A jobb vérkeringés megszünteti a bőrbetegségeket (ekcéma, kelés, pikkelysömör).
10. A haj regenerálódik, rugalmassá válik.
11. A köröm fényesség válik, nem lesz törékeny.
12. A fogazat megjavul, az ínysorvadás mértéke csökken.
13. A csontváz megerősödik."

Remélem hasznosítható másoknak is!

 

Pirogok:

1. Káposztás pirog:
A tésztához: 15 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt (tönkölybúza) 15 dkg búzafehérliszt, 1 mokkáskanál sütőpor, 8 dkg vaj, 1 mokkáskanál tengeri só, 1 tojás, 1 dl tejföl,

A töltelékhez: 40 dkg savanyú káposzta, 3 dkg sertészsír (vagy olaj), 1 nagy fej vöröshagyma, őrölt babér, 1 csomag petrezselyem, 2+1 tojás.

A tésztához összekeverjük a lisztet a sütőporral, sóval, összemorzsoljuk a puha vajjal. Hozzáadjuk a tejfölt, tojást és sima tésztává gyúrjuk. 45 percig hűtőszekrényben pihentetjük. Majd a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk és 10-12 cm átmérőjű korongokat szaggatunk belőle.

Töltelék: a káposztát kicsavarjuk, összevagdossuk, majd olajon üvegesre pirított hagymához adjuk és néhány percig erős tűzön pároljuk. Őröl babérral, petrezselyemmel ízesítjük. Szűrőn lecsorgatjuk, és kihűtjük. Végül összekeverjük a keményre főtt, apró kockára vágott tojásokkal

A tésztakorongok közepére halmozzuk a tölteléket, összehajtogatjuk, szélét lenyomkodjuk, majd tojással megkenjük és sütőbe rakjuk.

* * *

2. Mogyorós pirog:
Töltelék: 20 dkg darált mogyoró kissé megsózni, 2 db reszelt alma, 4 db kemény tojás apróra vagdalva.

3. Gombás pirog:
Töltelékhez: 50 dkg gomba és 1 nagy hagyma, 1 evőkanál vajon párolva, levét lecsepegtetni, 2 tojássárgájával összekeverni. Ízesítjük sóval, borssal, petrezselyemmel.


Más töltelék is lehet a kreativitásunk függvényében: cukormentes eredeti szilvalekvár, mák, dió, dejó -őrölt napraforgómag, reszelt alma (mézeskalácsfűszerrel), sütésálló szezongyümölcs (sárgabarack, szilva, stb..)

* * *

Burgonyapogácsa:

Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű liszt, 50 dkg áttört burgonya, 25 dkg vaj, 5 dkg szódabikarbóna, 1 pohár joghurt, tengeri só, pirított napraforgómag, lenmag vagy szezámmag.

A lisztet a vajjal összemorzsoljuk, hozzáadjuk az áttört burgonyát, szódabikarbónát és a magokat. Ízlés szerint sózzuk és a joghurttal jól dagasztható tésztává gyúrjuk. Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra kinyújtjuk, késsel bevagdossuk a tetejét. Pogácsákat szaggatunk, tetejüket langyos vízzel megkenjük és maggal megszórjuk. Forró sütőben aranybarnára sütjük.

 
G-MAIL
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Myasthenia Gravis
 
VOLÁN
 
xxxxxx
2025. Július
HKSCPSV
30
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
02
03
<<   >>
 
Kedvencek
 
Tartalom

Advent a Mesetárban! Téli és karácsonyi mesék és színezõk várnak! Nézzetek be hozzánk!    *****    Nagyon pontos és részletes születési horoszkóp, valamint 3 év ajándék elõrejelzés, diplomás asztrológustól. Kattints!!!!    *****    A horoszkóp a lélek tükre,egyszer mindenkinek érdemes belenézni.Keress meg és én segítek értelmezni a csillagok állását!    *****    HAMAROSAN ÚJRA ITT A KARÁCSONY! HA SZERETNÉL KARÁCSONYI HANGULATBA KEVEREDNI, AKKOR KATT IDE: KARACSONY.GPORTAL.HU    *****    Nyakunkon a Karácsony, ajándékozz születési horoszkópot barátaidnak, ismerõseidnek.Nagyon szép ajándék! Várlak, kattints    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    A legfrissebb hírek a Super Mario világából és a legteljesebb adatbázis a Mario játékokról.Folyamatosan bõvülõ tartalom.    *****    Gigágá! Márton napján is gyertek a Mesetárba! Nemcsak libát, de kacsát is kaptok! Játsszatok velünk!    *****    A Nintendo a Nintendo Music-kal megint valami kiváló dolgot hozott létre! Alaposan nagyító alá vettem, az eredmény itt.    *****    Leanderek, Parfümök, Olajok, és Szépségápolási termékek! Használd a LEVI10 kupont és kapj 10% kedvezményt!Megnyitottunk    *****    Megjelent a Nintendo saját gyártású órája, a Nintendo Sound Clock Alarmo! Ha kíváncsi vagy, mit tud, itt olvashatsz róla    *****    Megnyílt a webáruházunk! Parfümök, Szépségápolási termékek, Olajok mind egy helyen! Nyitási akciók, siess mert limitált!    *****    Az általam legjobbnak vélt sportanimék listája itt olvasható. Top 10 Sportanime az Anime Odyssey-n!    *****    Pont ITT Pont MOST! Pont NEKED! Már fejlesztés alatt is szebbnél szebb képek! Ha gondolod gyere less be!    *****    Megnyílt a webáruházunk! NYITÁSI AKCIÓK! Tusfürdõ+Fogkrém+Sampon+Izzadásgátló+multifunkcionális balzsam most csak 4.490!    *****    Új mese a Mesetárban! Téged is vár, gyere bátran!    *****    Veterán anime rajongók egyik kedvence a Vadmacska kommandó. Retrospektív cikket olvashatsz róla az Anime Odyssey blogban    *****    Parfümök, Olajok, Párologtatók mind egy weboldalon! Siess mert nyitási AKCIÓNK nem sokáig tart! Nagy kedvezmények várnak    *****    Dryvit, hõszigetelés! Vállaljuk családi házak, nyaralók és egyéb épületek homlokzati szigetelését! 0630/583-3168 Hívjon!    *****    Aki érdeklõdik a horoszkópja után, az nem kíváncsi, hanem intelligens. Rendeld meg most és én segítek az értelmezésben!