Bevlt kenyrreceptnk:
30 dkg tnklybzaliszt teljes kirls
35 dkg finomliszt
2 deka leszt
3,8 dl vz
2 kiskanl s
ftt krumpli llagjavtknt
mindenfle magok (tk, lenmag, zabpehely, szezmmag, esetenknt aprra vgott hagyma)..
Hrommagos zsmle:
Hozzvalk:
20 dkg teljeskirls liszt
30 dkg fehrliszt
10 dkg zabpehely (liszt)
2 dkg leszt
1 kiskanl s
2 dl vz s 1 ek. tejfl
5 dkg vaj
1-1 evkanl lenmag, napraforgmag, szezmmag.
1. A hozzvalkat a magok kivtelvel tedd a dagasztgpbe s 15-15 perc alatt dolgozd j tsztv.
2. Szrd bele a magok felt, s gyrd tovbb nhny percig, majd letakarva hagyd kelni. A szpen megdagadt tsztt szaggasd 16 egyforma darabra.
3. Gmblygesd meg egyenknt, majd stpapros stbe tedd be, tetejt kend meg tejjel s pihentesd 10-15 percig.
Told elmelegtett stbe s 180 fokon 20-25 perc alatt ssd ki.
GMBCKE:
KT LBAST EGYSZERRE TESZNK A TZHELYRE. EGYIKBEN FORRALJUK A VIZET S A MAZSOLT, A MSIKBAN VAJON PIRTJUK A TNKLYBZADART, LLAND KEVERGETSSEL. AMIKOR A VZ FELFORR, RNTJK A PIRTOTT DARRA, CSOMMENTESEN ELKEVERJK, S TAKARKLNGON 5-10 PERCIG FZZK, MAJD KIHTJK. EKKOR VATOSAN HOZZADJUK A KOCKRA VGOTT GYMLCST, RLT FAHJAT , MZET, CITROMLEVET, OLAJOS MAGVAKAT.
FAGYLALTKANLLAL GMBCKET FORMZUNK BELLE. A GYEREKEK KEDVENCE.
HOZZVALK 5 SZEMLYRE:
- 3 CSSZE VZ
- 1 EVKANL MAZSOLA
- 1 KISKANL RLT FAHJ
- 2 DKG RESZELT GYMBR
- 1 CSSZE TNKLYBZA DARA
- 3 DKG TEAVAJ
- FL KISKANL TENGERI S
- 30 DKG VEGYES, FRISS IDNYGYMLCS
- 5 DKG OLAJOS MAG (DI, MOGYOR, MANDULA, NAPRAFORG, TKMAG)
- 2 EVKANL MZ
- FL CITROM LEVE S RESZELT HJA
FORRS : NYERS CSABA GABONAKONYHA : SI TELEINK
Sziasztok.
Lerok itt egy fincsi kleskenyr(lepny) receptet, htha valakinek kedve tmad stgetni.
Hozzvalk: 200 g kles, 300 ml vz, 30 g friss leszt, 3 evkanl langyos vz, 1 teskanl mz, 200 g teljes kirls bzaliszt, 125 ml langyos rizstej, e evkanl mz, 1 teskanl tengeri s, 2 teskanl hidegen sajtolt olaj
1. A klest 1 jszakra ztatjuk, utna lecsepegtetjk.
2. Az lesztt elmorzsoljuk, langyi vzben feloldjuk, sszekeverjk mzzel, s 15 percig meleg helyen kelesztjk.
3. A klest, lisztet, rizstejet, mzet, tengeri st, feloldott lesztt kevertlba tesszk. Sima tsztt ksztnk, gyrunk belle. Lefedve, meleg helyen 1 rt kelesztjk.
4. Olajjak kikent serpenyt meghintnk kles szemekkel.
5. A tsztt kt rszre osztjuk, s a serpenynek megfelel lapos kenyeret formlunk s abban 30 percig kelesztjk tovbb. Ezutn a serpenyt felforrstjuk, lefedjk s kzepes hfokon a kenyr mindkt oldalt kb. 15 percig stjk.
6. A tszta megmaradt rszt ugyangy ksztjk el.
Melegen s hidegen egyarnt fogyaszthat.
Kicsit bonyolult, de megri., szerintem finom.
dv mindenkinek. Szilvi
Szia Zoli!
Ksznjk a recepteket. Felttlenl ki fogom prblni,nagyon tetszenek .A multkori MEGGYES-MKOS receptemet is felrakom.
Nekem nagyon zlett ez is.
Hozzvalk:
3 dl darlt mk
3 dl liszt (tk. tnklybza )
0,5-1 dl mz
1 tk instant leszt
vz (kb. 4 dl)
meggy
Elksztse:
A szrazanyagot (liszt, mk, leszt) elkeverem, majd hozzadom a vzben feloldott mzet. Alaposan sszekeverem. Tepsibe ntm, megszrom meggyel. 200 C-on megstm
Ki lehet prblni szdabikarbnval is gy mg egszsgesebb.
Mindenkinek j stgetst![](file:///C:/DOCUME%7E1/J%C3%81GERS%7E1/LOCALS%7E1/Temp/msohtml1/01/clip_image001.gif)
Taln msnak is segtenek ezek a receptek egszsges nasikat enni.
Tejfls pogcsa
Hozzvalk:
10 dkg teljes kirls tnklybzaliszt, 10 dkg finomliszt, 20 dkg margarin, 2 dl tejfl, s; a tetejre 1 tojs s szezmmag,
Elkszts:
A lisztet a margarinnal, a tejfllel, s a sval kzzel sszedolgozzuk, s htszekrnyben egy jszakn keresztl pihentetjk (Ne ijedjnk meg, ha ragad a tszta). Msnap 3x hajtogatjuk, s ujjnyi vastagra nyjtva, kis pogcskat szrunk ki belle. Tetejket egsz tojssal megkenjk, s mindegyiket megszrjuk szezmmaggal. Forr stbe tolva aranysrgra stjk.
Melegen s hidegen egyarnt finom.
Zablepny
Hozzvalk:
25 dkg zabpehely, 7 dkg teljes kirls tnklybzaliszt, 5 dl vz, 3 evkanl olaj, 5 dkg darlt di, 2 evkanl szezmmag, 1 teskanl stpor, csipetnyi jdozott tengeri s, friss vagy aszalt gymlcs. 3 teskanl bzakorpa a tepsi behintshez.
Elkszts:
A gymlcs meg a szezmmag kivtelvel az ssze hozzvalt simra keverjk 5 dl vzzel, 2-3 rt llni hagyjuk.
Kivajazott, korpval meghintett tepsibe simtjuk a tsztt. A tetejre cseresznyt, barackot, szilvt vagy ms gymlcst tertnk, kiss benyomkodjuk, s meghintjk szezmmaggal. Forr stben 1 rt stjk.
Elkszts 80 perc + pihentets.
Zabpelyhes mkos
Hozzvalk:
1 bgre zabpehely, 1 bgre teljes kirls tnklybzaliszt, 1 bgre bzafinomliszt, 1/2 bgre olaj, 2 evkanl mz, 1 evkanl szdabikarbna, 1 evkanl mzeskalcsfszer keverk.
Tltelkhez: 1,5-2 bgre darlt mk, kb. 1-1,5 dl vz, zls szerint mz, 1 mark aprra vgott mazsola.
Elkszts:
A lisztet s a zabpelyhet keverd ssze a szdabikarbnval s a fszerekkel. Ezutn add hozz a mzet, az olajat, vgl a 2 dl vizet. Kiolajozott tepsiben kzepes tznl tprbig ssd. Ha kihlt, simtsd r a tltelket (amihez minden alkotrszt sszekevertl). Ha mindet megeszitek frissen, rdemes a mktltelket 1-2 reszelt almval laztani.
Zabpelyhes gofri
Hozzvalk: 6-8 db-hoz
20 dkg puha vaj, 4 tojs, 1,5 dl naturjoghurt, 10 dkg tnklybzaliszt, 10 dkg zabpehelyliszt.
Ezen kvl a stshez olaj a gofristbe.
1. gofristt megolajozzuk lezrjuk,
2. a vajat a tojssal s a joghurttal habosra keverjk, majd belekeverjk a lisztet s a zabpelyhet (ez megpuhul kevers utn)
3. ksz gofrikra friss gymlcst (joghurttal), vagy mzzel ksztett lekvrt.
Joghurttorta
Hozzvalk:
Egy 28 cm tmrj kapcsos tortaformhoz:
10 dkg teljes kirls tnklybzaliszt, 10 dkg finomliszt, 7 dl naturjoghurt, 2 dl tejszn,
10 dkg vaj, 1 tojssrgja, csipetnyi s, 2 evkanl mz, 5 evkanl zselatinpor (vagy agar-agar -ezzel kiss nehezebben kszthetjk), fl citrom reszelt hja, 2 evkanl citroml,
6 evkanl gymlcsl), 1 csomag tortazsel, 15-20 dkg szezon-gymlcs (lds mlna, szibarack, ribizli, meggy, stb...).
sszegyrjuk a lisztet, a vajat, a tojssrgjt, a st, a mzet. A tsztt 1 rra hideg helyre lltjuk, ezutn kinyjtjuk, majd a forma aljra tertjk. Tbb helyen megszurkljuk s 20 percig stjk.
sszekeverjk a joghurtot a citromhjat s a citromlevet. A tejsznt kemny habb verjk. A gymlcslevet rntjk a beztatott zselatinra (vagy az agar-agar-ra), folytonos kevers mellett kis lngon feloldjuk, majd levesszk a tzrl s belekeverjk a citromos joghurtot. Ha kihlt belekeverjk a tejsznhabot. A masszt a megslt, kihlt tsztalapra kenjk s a htszekrnybe tesszk, hogy a teteje megszilrduljon. A nyers gymlcsket rhelyezzk, kis darabokra vgjuk a nagyobbakat (barack, anansz). Tortazselt utasts szerint elksztjk. A gymlcst elhelyezzk a torta tetejn, majd a mr kihlt kocsonyval megkenjk. Htszekrnyben kb. 5 rn t dermesztjk.
Dr W.Kollath -1942- javaslata reggelire: (ha valaki glutnrzkeny akkor figyelembe kell venni a gabont). Ms gabona lehet zab, vagy rpapehely is.
"A reggeli elksztse: este 1 dl vzben (nem tejben!) 30-40 grammnyi (3-4 evkanl) bza- vagy rozspelyhet (+ szezm- s lenmagpelyhet) beztatunk. Az jszakai erjeds kzben vegyi talakuls megy vgbe a beztatott anyagban. Ennek tulajdonthat a Kollath-reggeli tprtke. Ugyancsak este kevs vzbe ztassunk kb. 15 gramm mazsolt, vagy msfajta aprra vgott aszalt gymlcst: fgt, szilvt, krtt, esetleg datolyt stb. Reggel a kettt egy ednybe ntsk ssze s aprtsunk vagy reszeljnk bele 1 almt (kb. 100 gramm) vagy ms gymlcst (eper, cseresznye, szilva, barack) a vidk s vszak szerint. Adjunk hozz 2 evkanl mkot, egy kiskanl mzet, 1 evkanl aprra vgott dit, (mogyort, napraforgmagot, stb.) vagy mandult, ezenkvl 1-2 kanl kifacsart citromlevet.
A Kollath-reggeli jtkony hatsai:
1. Nincs gyomortlterhels, csak legalbb 4 rn t jllakottsg rzet.
2. Normlis testslyt biztost. A tlslyosak fogynak anlkl, hogy hesek lennnek addig, mg jn az ebd ideje. A tl sovnyak pedig hznak s emsztszerveikben is javulst szlelnek.
3. A szkrekeds megsznik.
4. Mivel a reggeli mregtelent, a fradtsg jelei eltnnek.
5. Nvekszik a fizikai s szellemi teljestkpessg.
6. Javul a kzrzet, amely a biolgiai egyenslybl kvetkezik.
7. Az ember nem kvn izgatszereket (kv, dohny, alkohol).
8. Nvekszik a koncentrcikpessg, mivel az emsztszervek nincsenek tlterhelve.
9. A vr sszettele javul, a koleszterinszint cskken. A jobb vrkerings megsznteti a brbetegsgeket (ekcma, kels, pikkelysmr).
10. A haj regenerldik, rugalmass vlik.
11. A krm fnyessg vlik, nem lesz trkeny.
12. A fogazat megjavul, az nysorvads mrtke cskken.
13. A csontvz megersdik."
Remlem hasznosthat msoknak is!
Pirogok:
1. Kposzts pirog:
A tszthoz: 15 dkg teljes kirls bzaliszt (tnklybza) 15 dkg bzafehrliszt, 1 mokkskanl stpor, 8 dkg vaj, 1 mokkskanl tengeri s, 1 tojs, 1 dl tejfl,
A tltelkhez: 40 dkg savany kposzta, 3 dkg sertszsr (vagy olaj), 1 nagy fej vrshagyma, rlt babr, 1 csomag petrezselyem, 2+1 tojs.
A tszthoz sszekeverjk a lisztet a stporral, sval, sszemorzsoljuk a puha vajjal. Hozzadjuk a tejflt, tojst s sima tsztv gyrjuk. 45 percig htszekrnyben pihentetjk. Majd a tsztt 2-3 mm vastagra nyjtjuk s 10-12 cm tmrj korongokat szaggatunk belle.
Tltelk: a kposztt kicsavarjuk, sszevagdossuk, majd olajon vegesre pirtott hagymhoz adjuk s nhny percig ers tzn proljuk. rl babrral, petrezselyemmel zestjk. Szrn lecsorgatjuk, s kihtjk. Vgl sszekeverjk a kemnyre ftt, apr kockra vgott tojsokkal
A tsztakorongok kzepre halmozzuk a tltelket, sszehajtogatjuk, szlt lenyomkodjuk, majd tojssal megkenjk s stbe rakjuk.
* * *
2. Mogyors pirog:
Tltelk: 20 dkg darlt mogyor kiss megszni, 2 db reszelt alma, 4 db kemny tojs aprra vagdalva.
3. Gombs pirog:
Tltelkhez: 50 dkg gomba s 1 nagy hagyma, 1 evkanl vajon prolva, levt lecsepegtetni, 2 tojssrgjval sszekeverni. zestjk sval, borssal, petrezselyemmel.
Ms tltelk is lehet a kreativitsunk fggvnyben: cukormentes eredeti szilvalekvr, mk, di, dej -rlt napraforgmag, reszelt alma (mzeskalcsfszerrel), stsll szezongymlcs (srgabarack, szilva, stb..)
* * *
Burgonyapogcsa:
Hozzvalk: 50 dkg teljes kirls liszt, 50 dkg ttrt burgonya, 25 dkg vaj, 5 dkg szdabikarbna, 1 pohr joghurt, tengeri s, pirtott napraforgmag, lenmag vagy szezmmag.
A lisztet a vajjal sszemorzsoljuk, hozzadjuk az ttrt burgonyt, szdabikarbnt s a magokat. zls szerint szzuk s a joghurttal jl dagaszthat tsztv gyrjuk. Lisztezett deszkn ujjnyi vastagra kinyjtjuk, kssel bevagdossuk a tetejt. Pogcskat szaggatunk, tetejket langyos vzzel megkenjk s maggal megszrjuk. Forr stben aranybarnra stjk.
|